51. PKK Terörü Nasıl Soyutlanır?

Madde 1:
Cumhuriyet, Kürtlere Osmanlı'dan miras kalan ağalığı partili zihniyetiyle korumamalı

Madde 2:
Doğu’da ve her yerde Siyâset, menfaat çarkının ana direği olmamalı

Madde 3:
İnsanlar Kürtleri aşağılamaktan, dışlamaktan vazgeçmeli, Kürtlük utanılacak bir şeymiş gibi saklanmamalı

Madde 4:
İnsânî değerleri henüz terörle yozlaşmamış olan Kürtler'in 'Beyaz Melek' filminde olduğu gibi, bu özellikleri körelmeden öne çıkarılmalı

Madde 5:
Devlet memurlarının-özellikle öğretmenlerin- rotasyon uygulaması adilâne devam etmeli. Öğretmen faktörü önemli bir faktördür. Desteklenmeli.

Madde 6:
Bölgede görev yapan hâkimlerin, savcıların ve mülki- idârî âmirlerin titizlikle seçilmesi sağlanmalı- eskiden sürgüne layık görülenler gönderilirdi- Devlet iyi temsil edilmeli. Teröre destek veren seçilmiş kişilere tavır konurken, hukuk dışına çıkılmamalı. Çünkü bu tür tavırlar, terör unsurlarınca mağduriyeti ve dışlanmayı reklam amacı ile kullanmalarını sağlıyor, taraftar toplanmasına neden oluyor.

Madde 7:
Diyarbakır, çevre illerden toplanan devlet ve terör mağdurlarıyla dolu. Diyarbakır’a özel bir ilgi gösterilmeli. Devlet yatırım yapmalı. Gerekirse özel amaçlı kitler açılmalı. Mikrokredi uygulamaları genişletilmeli.

Madde 8:
Bölge öğrencilerine özel burslar temin edilmeli. Teröre sempati besleyen gençlere el uzatılarak eğitilmeleri sağlanmalı. YGS ve LYS'de özel katsayı uygulanmalı. Bu özel katsayı, psikolojik ve sosyolojik dengesizliklerden kaynaklanan kayıpları telâfi edecektir. Birazda olsa batıda bu tür sorunlarla boğuşmak zorunda kalmayan öğrencilerle eşit düzeye çıkarılmış olur.

Madde 9:
İlköğretimde, anaokulu oranı artırılmalı, çocuklara Kürtçe kullanılarak Türkçe öğretilmeli. Kürtçe konuşmanın Türkçe, İngilizce konuşmak kadar doğal bir şey olduğu tezi işlenmeli. Bayramlarda, resmi kutlamalarda,  Kürtçe şarkılara yer verilmeli, İlköğretim okullarından her sabah okunan ‘Andımız’ kaldırılmalı

Madde 10:  
Bölge üniversiteleri ile diğer gelişmiş üniversiteler arasında öğrenci değişim programları uygulanmalı. Öğretim üyelerinin entik çeşitliliği sağlanmalı

Madde 11:
Devlet 40'ı aşmış kişilere-özellikle erkeklere- seminer vermeli. Kadınlarla iletişim kuracak ayrı uzmanlar ekibi oluşturulmalı

Madde 12:
Göçle Batılı illere taşınmış, taze batılı Kürtlere danışmanlık hizmeti verecek ekipler kurulmalı. Sosyal restorasyon sağlanmalı

Madde 13:
Kürtler'in yaşadığı travmalardan etkilenen diğer etnik grupların ve Türk etnik kimliğine sahip insanların sabırları teşvik edilmeli, içlerinde biriken negatif enerjiyi absorve edecek yöntemler/yollar bulunmalı. Ülkenin her yerindeki şehit aileleri taltif edilmeli. Çocukları, aileleri özel koruma altına alınmalı. Gelecek kaygısı taşımalarına, iki kez yıkılmalarına engel olunmalıdır.

Madde 14:
Devletin şefkât eli, katle bulaşmamış örgüt mensuplarına sessizce ve hissettirmeden ulaşmalı. Katle bulaşmış ancak ciddi pişmanlık duyanlar teşhis edilmeli, özel program uygulanmalı, uygun şekillerde cezalandırılmaları sağlanarak topluma kazandırılmalıdır. Pişmanlıktan yararlandırılanlar deşifre edilmemeli, propaganda aracı olarak kullanılmamalıdır. Zaten sessizce yürütülen bu iş, kendi reklamını yapacaktır.

Madde 15:
Siyasi partiler önseçimle milletvekili adayı belirlemeli. Baskı gruplarının -ağalar, örgütler- etkisi bu yolla azaltılmalıdır.

Madde 16:
Doğu'da ve Batı'da görev yapan rütbeli rütbesiz askerlere, emniyet görevlilerine adil davranılmalı, tayin ve terfilerde eşit kriterler uygulanmalı

Madde 17:
Valiler ve Kaymakamlar bölgede görev yapmadan önce iyi bir eğitim programına alınmalı. Askeri atamalar, aynı sosyal ve psikolojik kiterlerle yapılmalı, terörle mücadele ve iç güvenlik ayrılmalı.

Madde 18:
Irak ile işbirliği genişletilmeli, Merkezi Irak Hükümeti ile genişletilmiş güvenlik işbirlikleri artırılmalı. Kuzey Irak kaynaklı oyunların önü kesilmeli, taviz verilmemeli.

Madde 19:
Milli Güvenlik Kurulunda alınan kararların uygun bir kompozisyonla halka ulaştırılması sağlanmalı. Değişen politikalar, tutumlar herkese ulaştırılmalı,uygulamalar denetlenmeli.

Madde 20:
 Profesyonel orduya geçiş iki yılda bitirilmeli. Türkiye'nin tüm kara sınırlarına yüksek güvenlikli, teknoloji donanımlı karakollar kurulmalı. Tüm geçişler denetlenmeli ve taviz verilmemeli.

Madde 21:
Küçük ölçekli sınır gıda vb ticareti vergisiz yapılabilmeli, bölge halkı kaçakçılıktan kurtulmalı.


Alper SELÇUK, 21.10.2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder